بستن کلیه شیرها
- • شستشوی اولیه فیلتر: باز کردن شیرهای یک و سه
- • شستشوی ثانویه فیلتر: باز کردن شیرهای دو و پنج
- • کارکرد عادی فیلتر: باز کردن شیرهای دو و چهار
چربی گیر چیست؟
یکی از معمولیترین آلایندههای موجود در فاضلاب صنایع مختلف، روغن و چربی در پسآب خروجی است.گاهی غلظت این آلایندهها به حدی بالاست که حتماً باید یک واحد چربی گیر (حذف روغن) برای جلوگیری از بروز مشکلات بیشتر، مانند انسداد و گرفتگی چاه، و همینطور آلودگی محیطزیست وارد عمل شود .
همانطور که میدانید مسائل محیط زیستی یکی از مشکلات مهم و جدی امروز کرهی زمین محسوب میشود.اما از آنجایی که چربیها وزن کمتری نسبت به آب دارند، بهراحتی قابل جداسازی از آب خواهند بود.
چربیگیری، سادهترین روش برای جداسازی چربی مخلوط با فاضلاب برای بهبود عملکرد تصفیه در مراحل بعدی، و همینطور جلوگیری از آسیبهای زیستمحیطی حاصل از ورود چربیهای خوراکی یا صنعتی به چاه و فاضلاب است.
چربیگیرها عموماً در فاضلاب آشپزخانهها و تالارهای پذیرایی، و همینطور در محیطهای صنعتی که ذرات معلق روغن و چربی زیادی موجودند، کارایی دارند.
انواع چربی گیر
چربیگیری به روشهای مختلفی انجام میگیرد که در ادامه، انواع آن را بررسی خواهیم کرد:
• چربیگیری با روش API:
این نوع چربیگیرها، که به نام American Petroleum Institute معروفاند، قدیمیترین نوع از جداکنندههای چربی و روغن از آب، پسآب، و فاضلاب هستند.این چربیگیرها از دهه پنجاه میلادی مورد استفاده قرار گرفتند. اصلیترین کاربرد آنها در صنایع فولاد، پالایشگاههای نفت و گاز، تعمیرگاهها، کارواش، صنایع غذایی، و حوزههای دیگر میباشد.
با اینکه این جداکنندهها نصب و کاربری سریع و آسانی داشته و بسیار کممصرف بودهاند، اما این روزها تقریباً منسوخ گشته و کمتر مورد مصرف قرار میگیرند. امروزه چربیگیر با روش API جای خود را به مدلهای جدیدتر دادهاند.
• چربیگیری با روش CPI:
از این روش، که گاهی با نام Tilted Plate Interceptor هم خوانده میشود، برای جداسازی آب از روغن استفاده میشود.این چربیگیرها به منظور حذف ذرات روغن، چربی و مشتقات نفتی از آب و فاضلاب مورد استفاده قرار میگیرند.چربیگیری با روش CPI، با بالا بردن راندمان جداسازی و حذف مواد روغنی از پسآب، جایگزین جداکنندههای API شدهاند.
• چربیگیری با روش DAF:
نام دیگر این روش، شناورسازی به کمک هوای فشرده است. این روش یکی از مهمترین پروسههای تصفیه آب، پسآب، و فاضلابهای صنعتی است .که به دلیل حذف انواع آلایندههای معلق (مثل روغن، گریس، چربی و …) باعث زلال شدن پسآب و فاضلاب میشود.این روش چربیگیری، قابلیت حذف بیش از ۹۹ در صد چربیهای آزاد و ذرات معلق را دارد. علاوه بر آن، قادر است هفتاد و پنج درصد از بار آلودگی شیمیایی پسآب را حذف کرده و در خروجیاش، پسآب شفاف تولید کند.
این روش، علاوه بر اینکه در تصفیه فاضلابهای کشتارگاهها، صنایع پتروشیمی، صنایع اتومبیلسازی و بسیاری از صنایع دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.در صنایع غذایی مختلف نظیر صنایع لبنی و بستهبندی گوشت و ماهی، و سایر صنایع غذایی نیز کاربرد دارد.
فیلتر شنی چیست؟
فیلتر شنی، که به صافی شنی نیز معروف است، یکی از بهترین روشها برای کاهش غلظت جامدات و ذرات معلق در آب است.فرآیندی که در صافی شنی انجام میگیرد این است که آب، از بین یک بستر ساکن با محیط دانهای عبور میکند.در این مسیر، مواد اضافی موجود در آب در فیلتر صافی گیر کرده و آب تصفیه شده بهعنوان خروجی ارائه میگردد.
کاربرد فیلتر شنی
در کف فیلتر شنی، نازلهایی (عموماً سه نازل) برای عبور آب تصفیه شده قرار داده میشود.صافی شنی، آبی که حاوی ذرات اضافی و کدورت است را از فضایی که دارای دانههای شن و سیلیس است .عبور میدهد تا ذرات معلق، گلولای، و کدورات موجود در آب، بین ذرات شن و ماسه گیر کرده و آب تمیز و بدون ذرات معلق و کدورت به دست آید.
در ادامه، به کاربردهای مختلف دستگاه فیلتر شنی اشاره میکنیم:
- • تهیه آب سالم و بهداشتی برای مصارف مختلف صنعتی و غیرصنعتی، با روش تصفیه آب رودخانههای با کدورت بالا.
- • تصفیه و زلالسازی آب استخر و جلوگیری از کدر شدن آب.
- • تصفیهی نهایی فاضلابهای صنعتی و انسانی.
- • تصفیهی آب در صنایع کشاورزی و شیلات.
- • تصفیهی آب برج خنککننده از مواد معلق نفوذی (مثل گرد و خاک) از هوا به آب.
- • استفاده در تأسیسات موتورخانهها.
انواع فیلتر شنی
فیلترهای شنی در دو نوع عمودی و افقی موجود هستند و اغلب در تصفیهخانههای کوچک مورداستفاده قرار میگیرند.
مزایا و معایب فیلتر شنی
فیلتر شنی مزایای بسیاری دارد. برخی از مزایای آن عبارتاند از:
- • حذف کدورت
- • حذف ذرات معلق
- • جلوگیری از رسوب و گرفتگی آبراه
- • بالا بردن عمر مفید تأسیسات مختلف
- • بالا بردن کیفیت تصفیه فاضلاب
- • دارای سیستم دستی، نیمه اتوماتیک، و تماماتوماتیک
- • افت فشار کم
شستشوی فیلتر شنی
با توجه به مقدار مواد معلق و کدورات موجود در آب، بستر حاوی شن و سیلیس پس از مدتی اشباعشده و فیلتر شنی نیاز به شستشو پیدا میکند.البته زمان مناسب برای شستشوی فیلتر شنی را میتوان با کمک اختلاف فشارسنجهای نصبشده بر روی ورودی و خروجی فیلتر شنی مشخص کرد.
مگر آنکه در بستر فیلتر شنی، بجای شن، از مادهای به نام کربن اکتیو استفاده شود؛ که با حذف کلر، فنولها و مواد آلی مشابه، مزه و رنگ نامطلوب آب از بین خواهد رفت.
توصیه کلی بر این است که هر شش ماه یک بار، زغال موجود در دستگاه شستشو و احیاء گردد. برای این کار کافی است .
بعد از شستشوی معکوس فیلتر، دانههای زغال را به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه با بخارآب کمفشار شستشو دهید.مراحل شستشوی صافی شنی چندان زیاد نیست و در مراحل زیر خلاصه میشود. اما طبیعی است که برای انجام آن باید به یک کارشناس مراجعه شود.
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.